In de Meuse, het graf van Harry Potter…

Onder de ruim 14.000 graven van de Amerikaanse begraafplaats van Romagne-sous-Montfaucon, is die van een Amerikaanse soldaat uit Missouri, wiens naam vandaag de dag wereldwijd bekend is: Harry Potter.

Hij was 23 jaar oud toen hij viel in de strijd, ver van huis, in de Argonne, 28 september 1918. Harry Potter, kon zich niet voorstellen dat 100 jaar later, zijn naam wereldwijd bekend zou zijn en hysterie bij vele fans zouden veroorzaken.

Harry Potter werd geboren in Saint-Louis in de staat Missouri. Zijn moeder heette Mary, zijn vader Nelson. Hij had drie zussen: Bessie, Ella en Mamie. Hij was in militaire dienst in 1917 aan de Mexicaanse grens. Later heeft hij gevochten in het Amerikaanse offensief in het bos van de Argonne, hij stierf, waarschijnlijk op de heuvel Vauquois, 26 september 1918.

De begraafplaats in Romagne-sous-Montfaucon was aanvankelijk tijdelijk. Deze is uitgegroeid tot het symbool van de Amerikaanse slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog, de grootste Amerikaanse begraafplaats in Europa.
Harry Potter keerde nooit meer terug naar thuis. Zijn moeder, Mary, was echter in staat bij zijn graf te bidden, dankzij een initiatief van de Amerikaanse overheid: ze ging er naar toe in 1930, twaalf jaar na de dood van haar zoon.

Manon Bart, die je ziet op de foto bij zijn graf, is eveneens 23 jaar. Zij is werkzaam bij de Amerikaanse begraafplaats in Romagne-sous-Montfaucon.