Du côté des Renoir, kunstenaarsdorp Essoyes

In het buurtdepartement Aube (10) werkt sinds 2007 de gemeente Essoyes aan een groot cultureel en toeristisch project genaamd “Du côté des Renoir”. Essoyes zal in zijn geheel veranderen in hét kunstenaarsdorp van de Champagne. Liefhebbers van Renoir zullen niet alleen kennis opdoen over de schilder en zijn familie, maar ook het nodige leren over de Essoyes-periode in zijn carrière.

Zij zullen meer te weten komen over de rol die het dorp speelde en over de invloed die zijn vrouw Aline Charigot, het dienstmeisje Gabrielle en de kinderen hadden op zowel het familieleven als op het œuvre van de meester. In deze periode van zijn carrière creëert Renoir een vrouwelijk type dat erg veel weg heeft van Aline Charigot. Beeldhouwkunst had altijd veel aantrekkingskracht gehad op de schilder, maar pas in Essoyes durft hij aan dit verlangen toe te geven.

Bezoekers worden ontvangen in het ‘Espace des Renoir’, een informatiecentrum over de familie Renoir. Hier wordt met behulp van exposities en films meer uitgelegd over “kunst bij de familie Renoir”, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor het leven in Essoyes.

Daarna is het tijd voor een wandeling door het dorp waar Renoir zo van hield. Bezoekers lopen via het huis van Gabrielle en langs het pittoreske riviertje de Ource, naar het geheel vernieuwde atelier van de schilder, dat wordt omringd door een prachtige, impressionistische tuin.

Het atelier is tegenwoordig ingericht als droom, als voorstelling. Het is geen reconstructie van de werkelijkheid, maar een eigentijdse interpretatie van de pure ‘scheppingskracht’, waardoor Renoir volgens zijn dierbaren zo werd meegesleept.

Na een bezoek aan het atelier, staat een extra kijkje in de wereld van Renoir op het programma. Vier uitgestippelde wandelingen in de omgeving nemen bezoekers mee naar de landschappen die Renoir zo prachtig schilderde. Enkele van zijn werken bevinden zich langs de route.

Voor openingstijden raadpleeg www.renoir-essoyes.fr