Brocante / Vide-grenier en andere opruimingen

Vanaf april beginnen ze allemaal weer. De brocantes, vide greniers (zolderopruimingen) en andere rommelmarkten. Wij Nederlanders hebben hier altijd een overdreven romantisch idee bij; je gaat naar de brocante en komt thuis met een zeldzaam stuk aardewerk, een antieke tafel of uniek schilderij. De werkelijkheid is anders, maar daardoor niet minder leuk!

Hoe laat ga je?
De rommelmarkten in Frankrijk hebben zo hun eigen ongeschreven regels. De commerciële jongens zijn er als eerste om de vondsten voor je neus weg te kapen. De andere Fransen gaan tussen 9.00 en 12.00uur of na 15.00uur. De lunchtijd is heilig. Dan hoor je te eten en niet te dwalen langs kraampjes.
Dus als je rond de lunch mensen langs een kraampje ziet lopen, pas dan goed op. Zeg niet ‘die vrouw kan beter geen korte broeken dragen met die benen’, want tussen 12.00 en 15.00 lopen er Nederlanders en die je kunnen verstaan.

Verzamelen om te eten
Maar goed, terug naar de ongeschreven regels. Zoals gezegd eten de Frans graag en dus verzamelen ze zich rond de lunch altijd op het plaatselijke dorpsplein. Het is geen brocante als er geen tent is waar stokbrood met worst en friet verkocht wordt. Alles kan met stokbrood, dus ook een hotdog maken ze hier met stokbrood.
Ik kan je aanraden om eens een paar uur op het dorpsplein te gaan zitten. Het is een theater op zich!

In de rij
Het begint met het kopen van een stokbrood met worst. Je gaat in de (lange) rij staan en wanneer je eindelijk aan de beurt bent, hoor je dat je geen broodje krijgt, omdat dat je ergens anders had moet betalen. Er is namelijk altijd een apart kraampje waar iemand de financiën regelt. Degene die hier zit, voelt zich reuze belangrijk. Gek genoeg lijkt men voor deze functie vaak de sloomste van het dorp uit te kiezen.
Overigens is degene die het geld in ontvangst mag nemen niet altijd schuldig aan deze lange rijen. Zoals overal in Frankrijk mag je met cheques betalen en al dat geschrijf staat garant voor flinke vertraging.
Let trouwens goed op bij het betalen, want als je bij het afhalen van het broodje denkt ‘doe me er toch ook maar frites bij’, moet je weer opnieuw in de betaal-rij.

Maar goed, je hebt betaald en krijgt je een bonnetje waarmee je je broodje en frites kunt afhalen. In ons dorp staat bij de BBQ degene die het meest zweet. In spanning let ik op of er op mijn worstje net niet een druppel valt. In andere dorpen is dit niet veel anders, de bijzonderste figuren staan achter de BBQ.

En dan wil je iets drinken
Heb je je frites en stokbroodje met worst op? Dan hoop ik niet dat je dorst hebt gekregen. Heb je wel dorst gekregen? Ja, dan moet je dus weer in de rij om een bonnetje te kopen dat je kunt inleveren bij de tent met drankjes. Dat is uiteraard niet dezelfde tent als die waar je de broodjes kunt halen, want zoveel stress en drukte kan het hart van de worstenbakker niet aan.

Eindelijk een volle buik
En wanneer je je buik eindelijk helemaal vol hebt, dán wordt het pas leuk… neem een strategische plek in, waar je de belangrijke-bonner-verkoper, de vreemde-worsten-bakker én de drankkraam in de gaten kunt houden. Het duurt nooit langer dan een minuut of 10 voor je de eerste Nederlanders uit de rij gezet ziet worden richting de bonnenverkoper.
Het blijft leuk die brocantes en vooral als je er zelf niet meer in trapt!

Zelf ook eens mee maken?
Kies op onderstaande websites een leuke brocante uit:

 

Deze column is eerder verschenen op www.songerie.com